Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ




Αποτέλεσμα εικόνας για διαλογισμος
Ο όρος διαλογισμός αφορά μία σειρά τεχνικών οι οποίες  έχουν τις ρίζες τους στις ανατολικές θρησκευτικές ή πνευματικές παραδόσεις. Σήμερα πολλοί άνθρωποι τον χρησιμοποιούν για λόγους υγείας και ευεξίας. Στο διαλογισμό το άτομο επικεντρώνεται στην αναπνοή του ή σε μία επαναλαμβανόμενη λέξη , φράση ή ήχο  ,ώστε να αποβάλει τις σκέψεις που έχει στο μυαλό του και να οδηγηθεί σε μία κατάσταση σωματικής χαλάρωσης, πνευματικής ηρεμίας , εγρήγορσης και ψυχικής ισορροπίας. Ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ένα άτομο διαχειρίζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματα του και μπορεί να εφαρμοστεί από μόνος του ή σε  συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους όπως η γιόγκα ή το τάι τσι και να συμβάλει στη μείωση του άγχους ,της πίεσης και της αυπνίας.
ΕΙΔΗ  ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Α. Αναλυτικός διαλογισμός. Ο διαλογιζόμενος προσπαθεί να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα του αντικειμένου στο οποίο εστιάζει

Β. Διαλογισμός αναπνοής. Αυτή η προσέγγιση εστιάζεται στην αναπνοή .Είναι ο συνειδητός έλεγχος κάθε εισπνοής και εκπνοής , καθώς και των κινήσεων του θώρακα.

Γ. Συνειδητός διαλογισμός. Βασίζεται στη θεωρία ότι το άτομο γνωρίζει και αποδέχεται το παρόν.Στόχος είναι να εστιάζει κανείς στο παρόν χωρίς να αντιδρά σε αυτό και χωρίς να το κρίνει.

Δ.Υπερβατικός διαλογισμός .Βασίζεται στην εστίαση σε  ένα ήχο,  μία λέξη ή φράση που επαναλαμβάνεται. Στόχος είναι να φτάσει κανείς σε μία κατάσταση συνειδητής  χαλάρωσης και πνευματικής ηρεμίας.