Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΔΙΑΙΤΑ Αtkins


Η δίαιτα Αtkins υποστηρίζει ότι η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων οδηγεί σε ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα, αύξηση του σωματικού βάρους και καρδιαγγειακά προβλήματα.Γι΄αυτό , η συγκεκριμένη δίαιτα σχεδόν αποκλείει τους υδατάνθρακες και ενθαρρύνει την κατανάλωση περισσότερων πρωτεινών και φυσικών λιπαρών ουσιών. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει 3 φάσεις.
Αποτέλεσμα εικόνας για διαιτα ατκινσ
ΦΑΣΗ 1. Σε αυτή την αυστηρή φάση,αφαιρούνται σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες από την διατροφή, ενώ επιτρέπονται μόλις 20 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα που προέρχονται κυρίως από τα λαχανικά. Δίνεται έμφαση στην κατανάλωση κυρίως πρωτείνης  όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και το τυρί. Επιτρέπονται επίσης οι πράσινες σαλάτες ,τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το σέλινο, το αγγούρι, τα πράσινα φασόλια και οι πιπεριές. Δεν επιτρέπονται τα περισσότερα φρούτα, τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, το ψωμί, τα ζυμαρικά , τα δημητριακά, το αλκοόλ και οι ξηροί καρποί .Η φάση αυτή διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες ανάλογα με την επιθυμητή απώλεια βάρους.
ΦΑΣΗ 2. Σε αυτή τη φάση προστίθενται σιγά σιγά ορισμένοι  υδατάνθρακες και περισσότερα λαχανικά, μούρα ,ξηροί καρποί και σπόροι .Η φάση αυτή διαρκεί έως ότου ο διαιτώμενος χάσει τα επόμενα 5 κιλά.
ΦΑΣΗ 3. Στη φάση αυτή  συνεχίζεται και αυξάνεται σταδιακά το φάσμα των τροφών ,οπότε και προστίθενται τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα αμυλούχα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Η φάση αυτή διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα μετά την επίτευξη του στόχου του βάρους.


ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

1.Μελέτες μεγάλης διάρκειας δείχνουν ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών υδατανθράκων όπως η Αtkins δεν είναι πιο αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους από ό,τι είναι οι τυπικές δίαιτες.
2.Η δίαιτα Αtkins αναγνωρίζει ότι η δραστική μείωση υδατανθράκων ,κατά την πρώιμη φάση του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες παρενέργειες στο σώμα .όπως πονοκέφαλος , ζάλη, αδυναμία και κούραση.
3. Πρίν από την έναρξη της απαιτείται συμβουλή ειδικού επειδή αυτή η δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για όλους.