Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Η ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για μακροβιοτική δίαιτα



Ο όρος μακροβιοτικός αναφέρεται στον τρόπο ζωής που είναι σε αρμονία με την αέναη τάξη του σύμπαντος. Ετσι η μακροβιοτική δίαιτα δεν είναι απλώς ένα πλάνο διατροφής αλλά και ένας τρόπος ζωής. Οι οπαδοί της προτιμούν κυρίως φυσικά ντόπια τρόφιμα ,που έχουν παρασκευαστεί και καταναλωθεί με τον παραδοσιακό τρόπο , όπως  ψήσιμο, βράσιμο ή στον ατμό. Σπόροι ,λαχανικά, φασόλια ,σόγια, σούπες εμπλουτισμένες με μικρές ποσότητες από ψάρι ,ξηροί καρποί και φρούτα είναι η βάση του μακροβιοτικού μενού.Τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται στην πιο φυσική τους κατάσταση και τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν συστήνονται. Αλλα τρόφιμα που αποκλείονται από τη διατροφή είναι τα λιπαρά κρέατα ,τα περισσότερα γαλακτοκομικά  ,η ζάχαρη ,ο καφές ,το τσάι με καφείνη,τα ενεργειακά  αναψυκτικά, το.αλκοόλ,  τα πολύ καυτερά μπαχαρικά ,τα χημικά και τα συντηρητικά, τα πουλερικά και οι πατάτες.
Οι βασικές διατροφικές συστάσεις της μακροβιοτικής δίαιτας είναι οι ακόλουθες
1.Τα δημητριακά ολικής άλεσης,συμπεριλαμβανομένων του καστανού ρυζιού ,κριθαριού, κεχριού, βρώμης, καλαμποκιού  και σίκαλης πρέπει να καλύπτουν το 50- 60% της ημερήσιας διατροφής του ατόμου.
2. Τα φρέσκα λαχανικά πρέπει να συνιστούν το 25- 30%. Προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση οποιουδήποτε από τα παρακάτω λαχανικά. Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, γογγύλια,  κρεμμύδι, γλυκοκολοκύθι και κολοκύθα. Τα λαχανικά που συστήνεται να καταναλώνονται περιστασιακά (2- 3 φορές την εβδομάδα) είναι το σέλερι το μαρούλι, τα μανιτάρια ,τα μπιζέλια και τα χλωρά φασόλια.
Τα λαχανικά πρέπει να έχουν υποστεί επεξεργασία στον ατμό ή να έχουν σοταριστεί με μικρή ποσότητα μη επεξεργασμένου μαγειρικού λίπους κατά προτίμηση σησαμέλαιου  ή καλαμποκέλαιου.
3.Τα όσπρια όπως τα φασόλια ,τα ρεβίθια, οι φακές και το τυρί σόγιας( τόφου)  πρέπει να συνιστούν το 5- 10% της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης.
4. Μερικές μερίδες από ξηρούς καρπούς ,σπόρους  και φρέσκα ψάρια όπως μπακαλιάρος και γλώσσα  επιτρέπονται ,ενώ οι σούπες που περιλαμβάνουν πάστα από σόγια, λαχανικά και φασόλια πρέπει να προτιμώνται.
5. Το σιρόπι καστανού ρυζιού και η βύνη κριθαριού μπορούν να χρησιμοποιηθούν  σαν γλυκαντικά.
6.  Το φυσικά επεξεργασμένο θαλασσινό αλάτι και η σάλτσα σόγιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν γεύση, ενώ επιτρέπεται περιστασιακά και η κατανάλωση προιόντων ξυδιού από τρόφιμα όπως το μαύρο ρύζι.