Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΔΙΑΙΤΑ DUKAN

Oυσιαστικά η δίαιτα Dukan είναι μία  υψηλή σε πρωτείνη , χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά διατροφή. Δύο από τα χαρακτηριστικά της που την κάνουν τόσο αγαπητή είναι ότι ο διαιτώμενος δεν χρειάζεται να ζυγίζει τα τρόφιμα,ούτε να μετρά θερμίδες. Αναλυτικότερα ,οι βασικοί πρωταγωνιστές της δίαιτας  Dukan είναι η  πρωτείνη,  το πίτουρο βρώμης, το άφθονο νερό και το καθημερινό περπάτημα  διάρκειας 20 λεπτών .Παράλληλα  υπόσχεται ότι η πείνα  εξαφανίζεται μετά την τρίτη ημέρα και ότι η απώλεια βάρους είναι ραγδαία έως 1 με 2 κιλά την ημέρα τουλάχιστον κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης .Η δίαιτα περιλαμβάνει 4  φάσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για διαιτα dukan
ΦΑΣΗ 1. Επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο άπαχων πρωτεϊνικών τροφίμων , με όση ποσότητα επιθυμεί ο διαιτώμενος,με 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης και 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.Οι διαιτώμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε περίπου 70 άπαχα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέατα ( εκτός από το χοιρινό και το αρνί) , ψάρια ,θαλασσινά, πουλερικά ,αυγά, σόγια και άπαχα γαλακτοκομικά προιόντα, γιαούρτι και νωπό τυρί.

ΦΑΣΗ 2. Επιτρέπεται η κατανάλωση απεριόριστων ποσοτήτων περίπου 30 μη αμυλούχων λαχανικών και άπαχης πρωτείνης κάθε δεύτερη μέρα.

ΦΑΣΗ 3. Αποτελεί την πιο κρίσιμη φάση.Επιτρέπεται η κατανάλωση απεριόριστης ποσότητας πρωτείνης ( συμπεριλαμβανομένων χοιρινού και αρνιού)και λαχανικών καθημερινά, με ένα φρούτο χαμηλής περιεκτικότητας σε  ζάχαρη,2 φέτες ψωμί  ολικής άλεσης και μία μερίδα τυρί

ΦΑΣΗ 4. Αποτελεί και την περίοδο συντήρησης του συγκεκεκριμένου διαιτητικού σχήματος.΄Οι διαιτώμενοι μπορούν να διατηρήσουν το βάρος τους,καταναλώνοντας ότι επιθυμούν αρκεί να ακολουθούν τους εξής κανόνες.Μία ημέρα την εβδομάδα να ακολουθούν το καθαρό πρωτεινικό σχήμα της 1ης φάσης με 3 κουταλιές της σούπας επιπλέον πίτουρο βρώμης και περπάτημα 20 λεπτών την ημέρα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της δίαιτας Dukan είναι ή άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους, ενώ   ένα από τα μειονεκτήματα της είναι ότι  η Βρετανική Ενωση Διαιτολόγων τη χαρακτήρισε ως μία από τις χειρότερες διάσημες δίαιτες  κι αυτό γιατί απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στη διάρκεια της και στον τρόπο επανένταξης σε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής.