Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Κατι.. ψηνεται.

Λιγο πολυ, ολοι εχουμε γινει μαρτυρες ενος φαινομενου που ολοενα και κατακτα εδαφος, σε βαρος των βραδυνων ειδησεων. Προκειται για μια πρωτοβουλια, ερχομενη απο τη Γερμανια, και aνηκει σε εκεινη την κατηγορια προγραμματων, που αποκαλουνται "real life programs". Σωστα! Ισως οπως σωστα μαντεψατε(η και οχι) αναφερομαι στο Κατι Ψηνεται..(ειναι εμφανες και απο τον διθυραμβικο προλογο με τον οποιο με υποδεχτηκε το Blog, οσοι δεν εχετε μπει στον κοπο να τον διαβασετε, βρισκεται ακριβως απο κατω..Και χρησιμευει στην ταξινομηση και στην αποτροπη αιφνιδιασμου εσας των αναγνωστων(??).. )




Ωστοσο, ειναι πρεπον και λογικο, εν πρωτοις να περιγραψουμε το προσεχες γενος, τα επικαλουμενα "real life programs"πρωτου αναφερθουμε συγκεκριμενα στο κατι ψηνεται. Με τον ορο λοιπον αυτο,μαλλον.. περιγραφονται εκεινου του ειδους τα προγραμματα, στα οποια πρωτευων ρολο διαδραματιζει ο ανθρωπος ως παικτης. Προσοχη, ο ανθρωπος, οχι ο επαγγελματιας, οχι ο κριτης, ουτε ο ηθοποιος. Ο μεσος ανθρωπος, τιποτε παραπανω η τιποτε λιγοτερο. Με βαση την αφετηρια αυτη, ο προσανατολισμος καθε εκπομπης περιστρεφεται γυρω απο ενα διαφορετικο μοτιβο. Παρουσιαζονται διαφορετικες πτυχες της καθημερινης υπαρξης, κοινος τοπος ολων ωστοσο ειναι η αναδειξη του απλου-μεσου-διπλανου ανθρωπου.



Εχοντας θεσει τον ιδεολογικο αξονα στον οποιο προκειται να κινηθουμε, νομιζω οτι ηρθε η ωρα να μιλησουμε πλεον και για το κατι ψηνεται, πιο συγκεκριμενα. Πεντε παικτες. Πεντε ημερες. Πεντε ορεκτικα, κυριως πιατα, επιδορπια. Πεντε διαφορετικες κουλτουρες. Πεντε διαφορετικες συμπεριφορες. Πεντε διαφορετικοι ανθρωποι. Ενας στοχος: xρηματικο επαθλο. Νομιζω οτι η γενικοτερη ιδεα, δεν χρηζει περαιτερω αναλυσεως, μια και εξ ορισμου προκειται για απλη .. και παρ'αυτα αρκετα ιδιοφυη συλληψη.



Τι νοημα βεβαιως, εχει η περιγραφη μιας εκπομπης, αν δεν περιγραφεται επισης και το τηλεοπτικο κοινο στο οποιο απευθυνεται?Ο δεκτης καθε προγραμματος λειτουργει ως αντανακλαστικος καθρεφτης, αποκαλυπτοντας την ποιοτητα αλλα και τον εκαστωτε παλμο του προγραμματος. Ως προς το κατι ψηνεται λοιπον, για να αποφευχθει η αοριστολογια, δυο- θα μπορουσε να λεχθει- ειναι τα target groups. Οι λατρεις της κουζινας, και οι λατρεις της .. κλειδαροτρυπας. Και ως προς το μεν πρωτο, λιγα θα μπορουσαν να ειπωθουν προς προς κατανοησιν, καθως ειναι αρκετα απλο. Σου αρεσουν νεες συνταγες,νεες ιδεες, νεες προτασεις.. γι'αυτο το παρακολουθεις. Ως προς το δευτερο δε, πολλα θα μπορουσαν να ρηθουν. Κατα τη δικη μου αποψη, εκφραζεται εν μερει η παθολογια της ανθρωπινης υπαρξης, που συνισταται στη νοσηρη περιεργεια και διαθεση για καυστικο σχολιασμο οσων "ανοιγουν το σπιτι τους" στην εκπομπη και κατ'επεκτασιν στους δεκτες. Ειναι τοσο πανανθρωπινη αυτη η συγκριση, του θεατη με τον παικτη, και τοσο μοιραια που πλεον τα μεγαλοστελεχη των καναλιων εχουν καταλαβει οτι τα προγραμματα real life, και κατα συνεπεια και το κατι ψηνεται, κρατουν τα σκηπτρα της επιτυχιας. Διοτι οταν προβαλλεις στο μεσο ανθρωπο, παλι εναν μεσο ανθρωπο τον θετεις αυτοματως σε μια συγκριτικη διαδικασια, καθηλωτικη φυσικα και αρκετα ενδιαφερουσα. Αλλωστε, ειναι κοινο μυστικο, οτι για την επιτυχια σε ευρυ κοινο, δεν πρεπει .. να εισαι ο εαυτος σου.. Αλλα να γινεσαι ενας απο το πληθος, ωστε εκεινο να ταυτιστει.



Θα ηθελα να ευχαριστησω για το βημα που μου δοθηκε απο τον αsteria-asteria, ευχαριστω λοιπον και θα παρακαλουσα ο ορυμαγδος σχολιων που αναμενουμε απο εσας να γινει με ταξη και ευπρεπεια. Καληνυχτα σας.
   JJ.