Τόσο τα μπαχαρικά, όσο και τα μυρωδικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.Πρόσφατα , μάλιστα έρευνες επιβεβαιώνουν και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, αποδεικνύοντας οτι συγκεκριμένες ουσίες που περιέχουν πχ καροτενοειδή, κουρκουμίνη, κατεχίνες, έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.Ορισμένα απο αυτά όπως η κανέλα, και το κύμινο θεωρούνται ισχυρά βακτηριοκτόνα και άλλα όπως το γαρίφαλο είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση τους.