Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Τζουζέπε Τσιπριάνι- ιδρυτής του Harry's bar και του ξενοδοχείου Cipriani- εμπνεύστηκε το καρπάτσιο βοδινού το 1950.Οταν ελάχιστοι ήταν διατεθειμένοι να φάνε ωμό κρέας ο Τσιπριάνι , επινόησε μια πιατέλα με λεπτές φέτες ωμού βοδινού σερβιρισμένες με μουστάρδα. Ονόμασε το πιάτο Καρπάτσιο, απο τον βενετό ζωγράφο Βιτόρε Καρπάτσιο (έζησε στα τέλη του 15ου αιώνα με αρχές του 16ου αιώνα) καθώς οι κόκκινες και οι κίτρινες αποχρώσεις της σπεσιαλιτέ αντανακλούσαν τα χρώματα που κυριαρχούσαν στα έργα του.Η σος του κλασικου Καρπάτσιο του Cipriani περιέχει χυμό λεμονιού, κονσομέ, μαγιονέζα, μουστάρδα και λίγες σταγόνες ταμπάσκο.Μερικές φέτες αγκινάρας ,λεπτές φέτες παρμεζάνας και φρέσκα φύλλα μαιντανού συμπληρώνουν την γαρνιτούρα.