Γραπτά του πρώτου αιώνα πχ αναφέρουν το τσάι ως ελιξίριο αθανασίας σύμφωνα με τον Λάο Τσέ ,τον ιδρυτή του Ταοισμού. Το πρώτο εγχειρίδιο τεχνικής και φιλοσοφίας για το τσάι το Σα-Σίνγκ δηλαδή ΄΄Η κλασική τέχνη του τσαγιού΄΄ γράφτηκε τον όγδοο αιώνα μχ ,ενώ στην πραγματικότητα το τσάι στο οποίο οι Κινέζοι έδωσαν ακόμη και πνεύμα προστάτη γίνεται δημοφιλές απο τον έκτο αιώνα Στην Ευρώπη έρχεται μέσω Ολλανδίας τον 17 αιώνα και βέβαια αναφέρεται απο τον Μάρκο Πόλο στο βιβλίο του για την περιήγηση στην Κίνα.Απο τότε γίνεται το καθημερινό ρόφημα και η καθημερινή απόλαυση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από το χρώμα και την ποικιλία του. Εκτός απο το κόκκινο όλα τα είδη τσαγιού προέρχονται απο το ίδιο αειθαλές φυτό, την Καμέλια τη Σινική .Είναι η διαδικασία συγκομιδής και ξήρανσης που τα διαφοροποιεί και δίνει το διαφορετικό χρώμα και την ξεχωριστή γεύση.Το μαύρο τσάι είναι πολύ ψημένο το μπλέ-πράσινο ελάχιστα και το λευκό καθόλου,όσο για τις ποικιλίες ,οι καλύτερες έρχονται απο την Κίνα την Ιαπωνία και την Ινδονησία