Η παέγια είναι σχεδόν συνώνυμη με τα φαρδιά,ρηχά και ατσάλινα τηγάνια μέσα στα οποία μαγειρεύεται. Η λέξη παέγια προέρχεται από το λατινικό πατέλα που σημαίνει τηγάνι.Στα σπίτια στην Ισπανία υπάρχουν εστίες με μία μεγάλη υποδοχή για να εφαρμόζει το τηγάνι της παέγια.Η παέγια πρωτοπαρασκευάστηκε απο Μαυριτανούς χωρικούς την περίοδο της μουσουλμανικής κυριαρχίας στην Ιβηρική χερσόνησο. Αποτελούνταν απο ρύζι μαγειρεμένο με ελαιόλαδο,σαφράν,λαχανικά και οτιδήποτε άλλο ήταν διαθέσιμο. Το ρύζι εξακολουθεί να είναι το βασικό συστατικό και σε μία τέλεια παέγια θα πρέπει αυτό να είναι μαλακό απο πάνω και η κάτω στρώση τραγανή και καραμελωμένη. Δύο είναι οι βασικές εκδοχές της : η πάέγια Βαλενθιάνα με κρέας και η Μαρινέρα με θαλασσινά.