Το γεύμα 3 πιάτων πρωτοεμφανίστηκε τον 9ο αιώνα στην Κόρδοβα,τότε πρωτεύουσα ενός ισχυρού μουσουλμανικού εμιράτου..Ο άνθρωπος .ο οποίος το επινόησε ήταν ο αρχιμουσικός του εμίρη ο Ζιριάμπ.Εκπαιδευμένος στην εκλεπτυσμένη αυλή της Βαγδάτης,ο Ζιριάμπ έγινε μέγας γευσιγνώστης στην Κόρδοβα. Στο τραπέζι αντικατέστησε τα μεταλλικά κύπελλα με κρυστάλλινα και επινόησε ένα τρόπο σερβιρίσματος του φαγητού κατά τον οποίο πρώτα σερβίρονται οι σούπες, μετά το κρέας και το ψάρι και τέλος τα γλυκά ,τα φρούτα, και οι ξηροί καρποί.Απο την Κόρδοβα αυτή η μόδα απλώθηκε σε όλη την περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου και από εκεί στην Ευρώπη.