Ενα μέρος των βιταμινών που περιέχουν τα λαχανικά και τα φρούτα καταστρέφεται κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση τους εξαιτίας της επίδρασης του αέρα, της θερμότητας και του φωτός.Ο τρόπος της προετοιμασίας και της παρασκευής του φαγητού διαδραματίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο στο μέγεθος της απώλειας. Ετσι για να αποφεύγονται οι απώλειες σε βιταμίνες πρέπει κανείς να προσέχει ώστε
* Τα λαχανικά να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος
*Το πλύσιμο να γίνεται σύντομα και χωρίς να προηγείται τεμαχισμός
*Οι ξεφλουδισμένες πατάτες να διατηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα και σε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό
* Τα καθαρισμένα λαχανικά να μην τοποθετούνται μέσα σε νερό, αλλά να καλύπτονται με βρεγμένα πανιά
*Το βράσιμο να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαίο
*Το σκεύος να σκεπάζεται κατά το μαγείρεμα
* Τα λαχανικά να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος
*Το πλύσιμο να γίνεται σύντομα και χωρίς να προηγείται τεμαχισμός
*Οι ξεφλουδισμένες πατάτες να διατηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα και σε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό
* Τα καθαρισμένα λαχανικά να μην τοποθετούνται μέσα σε νερό, αλλά να καλύπτονται με βρεγμένα πανιά
*Το βράσιμο να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαίο
*Το σκεύος να σκεπάζεται κατά το μαγείρεμα