H Αρχαία επαρχία Κάφφα στη Ν.Δ Αιθιοπία είναι η γενέτειρα και ανάδοχος του καφέ.Σύμφωνα με το μύθο, ένα μικρό αγόρι ,ο Κάλντι, αντιλήφθηκε τις διεγερτικές ιδιότητες του καφέ ,όταν οι κατσίκες του ,αφου έφαγαν τους κόκκους , άρχισαν να χοροπηδάνε.Ενα οδικό ταξίδι στις φυτείες καφέ της περιοχής χαρίζει συναρπαστικές γνώσεις για τη προέλευση των κόκκων. Μεγάλο μέρος της παραγωγής του καφέ προέρχεται απο δασώδεις φυτείες ,όπου οι θάμνοι του καφεόδεντρου αναπτύσσονται στη σκιά λυγερόκορμων δέντρων.Η ιεροτελεστία του καφέ κατέχει κεντρική θέση στην Αιθιοπική καθημερινότητα.Το άτομο που ηγείται της ιεροτελεστίας ,συνήθως μια νεαρή γυναίκα, καβουρντίζει τους πράσινους κόκκους πάνω απο ενα σκεύος ,μέσα στο οποίο καίγεται κάρβουνο, και μετά τους αλέθει με το χέρι ,προσθέτοντας όποια μπαχαρικά επιθυμεί.Στη συνέχεια βράζει τον καφέ σε ένα πήλινο δοχείο.Η ευγένεια απαιτεί να πιεί κανείς τουλάχιστον 3 φλιτζάνια