Η ισορροπία των γεύσεων -γλυκό, αλμυρό, ξινό, καυτερό- είναι η βάση της Ταυλανδέζικης κουζίνας.Η γλυκιά γεύση επιτυγχάνεται με υλικά όπως το γάλα καρύδας,τη ζάχαρη απο φοίνικα και καρύδα,τη γλυκιά σάλτσα μαύρης σόγιας,το γλυκό σκόρδο τουρσί και μερικές φορές το μέλι. Η αλμυρή γεύση προέρχεται απο τις σάλτσες ψαριών, το θαλασσινό αλάτι, την σάλτσα στρειδιών, τα ξερά ψάρια και γαρίδες, τα αλατισμένα δαμάσκηνα και τα λαχανικά τουρσί. Ξινή γεύση προσφέρουν οι χυμοί λάιμ,το λεμονόχορτο,το ξύδι καρύδας και το ξύδι ρυζιού.Η καυτερή γεύση αυτή που συνδέεται περισσότερο με το ταυλανδέζικο φαγητό επιτυγχάνεται με τις πιπεριές τσίλι,την πάστα τσίλι, το πιπέρι, το σκόρδο και το τζίντζερ.