Τα αμύγδαλα είναι μία σημαντική τροφή με πλούσια συγκέντρωση σε βασικά λίπη, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και υδατάνθρακες .Είναι πλούσια στη λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε ,η οποία ενεργεί ως το βασικό αντιοξειδωτικό του οργανισμού. Εκατό γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν 25 mg βιταμίνης Ε . Πολλά μέταλλα επίσης βρίσκονται στα αμύγδαλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος και ψευδάργυρος. Το ασβέστιο είναι το κύριο ανόργανο συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για την τόνωση των μυών και των οστών ,καθώς και για την πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση. Περίπου 25 αμύγδαλα περιέχουν τόσο ασβέστιο όσο και 1/4 φλιτζάνι γάλα ,πλήρως όμως αφομοιώσιμο και χωρίς τις παρενέργειες των γαλακτοκομικών . Η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων καλύπτει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες σε μαγνήσιο, αφού περιέχουν περισσότερο μαγνήσιο ακόμη και από το σπανάκι ,ενώ φολικό οξύ και οι περισσότερες από τις σύνθετες βιταμίνες της ομάδας Β περιέχονται σε σημαντικές ποσότητες. Φυσικά τα αμύγδαλα πρέπει να είναι ωμά και όχι ψημένα και αλατισμένα και είναι πιο ωφέλιμα αν τα έχουμε προηγουμένως μουσκέψει για 6-8 ώρες ,ώστε να ενεργοποιηθούν τα ένζυμα τους.