Η γλουτένη και η καζείνη είναι δύο πολύ κοινές διατροφικές πρωτείνες οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει έντονη αντίδραση στην κατανάλωση τους.Ειδικά με την γλουτένη ένας στους εξήντα παρουσιάζει έντονη αλλεργική αντίδραση , ασθένεια που αναφέρεται σαν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Και οι δύο είναι βασικά συστατικά σε τροφές που καταναλώνουμε με μεγάλη συχνότητα και ποσότητα. Η γλουτένη είναι βασικό συστατικό των σιτηρών όπως το σιτάρι , το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη ,ενώ η καζείνη βρίσκεται στα γαλακτοκομικά.
Αναλυτικά πηγές της γλουτένης είναι
- Οτιδήποτε περιέχει σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη
- Οτιδήποτε περιέχει τις λέξεις γλουτένη, γλιαδίνη ή γλουτενίνη
- Τροφές που δηλώνουν ότι μπορεί να περιέχουν ίχνη από σιτάρι
- Η μαλτοδεξτρίνη/ βύνη (εκτός αν αναφέρεται ότι προέρχεται από ρύζι ή καλμπόκι)
- Η σάλτσα σόγιας (εκτός αν δηλώνεται χωρίς γλουτένη)
- Φυτικές ίνες
- Πλιγούρι ,κοθσκούς και σιμιγδάλι
- Το γάλα ,όλα τα γαλακτοκομικά και οτιδήποτε τα περιέχει.δηλαδή γιαούρτι,τυρί, βούτυρο,κρέμα γάλακτος,παγωτά ,παράγωγα προιόντα κ.λ.π
- Τα στερεά γάλακτος
- Ο,τι δηλώνει καζείνη ή καζεινικά άλατα