Οι πρωτείνες στο σώμα αποτελούν το δομικό λίθο των μυών και παράλληλα είναι απαραίτητες για τη δομή και την επιδιόρθωση των ιστών ,τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και ως βασικό συστατικό των αντισωμάτων.Τα βασικά συστατικά των πρωτεινών είναι τα αμινοξέα.Υπάρχουν δύο τύποι αμινοξέων -τα αμινοξέα που μπορεί να παράγει το σώμα ( μη απαραίτητα αμινοξέα) και αυτά που δεν μπορεί να παράγει μόνο του το σώμα και πρέπει να τα προμηθευτεί από τα τρόφιμα (απαραίτητα αμινοξέα) Καλές πηγές πρωτείνης ,πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα, είναι τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά, το τυρί, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά. Πρωτείνη ,όμως περιέχουν και μερικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά.Οι πρωτείνες φυτικής προέλευσης όμως θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας γιατί προσφέρουν ορισμένα μόνο απαραίτητα αμινοξέα.Για να εξασφαλίσετε πλήρη πρωτείνη μέσω φυτικών τροφίμων αρκεί να συνδυάσετε δύο φυτικές πηγές όπως ψωμί ή ρύζι ή καλαμπόκι με φακές ή φασόλια ή ρεβίθια.