Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

ΛΙΠΑΡΑ



Αποτέλεσμα εικόνας για μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαράΤο λίπος αποτελεί φυσικό συστατικό των τροφών παίζοντας σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού.Συγκεκριμένα τα λιπαρά στο σώμα μας αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στην ανάπτυξη, την παραγωγή ορμονών, την απορρόφηση βιταμινών και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.Τα λιπαρά διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες τα μονοακόρεστα, τα πολυακόρεστα και τα κορεσμένα. Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα χαρακτηρίζονται ως καλά λιπαρά λόγω της ευεργετικής επίδρασης στην υγεία. Τα μονοακόρεστα τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως οι ελιές,το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, ενώ τα πολυακόρεστα διακρίνονται σε ω-3 και ω-6 λιπαρά λιπαρά και βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και οι σαρδέλες,στα καρύδια, το σουσάμι,και τους ηλιόσπορους. Κορεσμένα είναι τα λιπαρά που βρίσκονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το βούτυρο, το λίπος του κρέατος, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το τυρί και τα αλλαντικά.Αποτέλεσμα εικόνας για μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαράΤα κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστά ως κακά λιπαρά επειδή σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης και κατ' επέκταση με καρδιαγγειακές παθήσεις.Στην ίδια κατηγορία των κακών λιπαρών ανήκουν και τα trans λιπαρά  γνωστά και ως υδρογονωμένα λιπαρά τα οποία τα βρίσκουμε σε πολλά γλυκά ,προτηγανισμένα προιόντα ,πατατάκια και διάφορα άλλα σνακς.